Verkoudheid en Griep, een preventie

Bevalling voorbereiden met Acupunctuur
oktober 15, 2018
middelen voor behandeling van verkoudheid
Griep en Verkoudheid, een behandeling.
oktober 22, 2018

Verkoudheid en Griep, een preventie

We zijn in de nazomer beland, de dagen worden korter en de temperatuur zal op korte termijn gaan dalen. Voor sommigen is dat een reden om zich te gaan wapenen tegen de koude en winderige invloeden van buitenaf, om zoveel mogelijk griep en verkoudheid te voorkomen.

Ooit heb ik een tijdje in een reformdrogisterij gewerkt en in mijn herinnering zit de ervaring dat er in de herfst ineens een soort run ontstond op producten waarin Echinacea verwerkt was. Nog steeds lijkt dit voor veel mensen een heilig, probaat middel in de strijd tegen de weersinvloeden, alhoewel het meer lijkt op een soort antibiotica. Curatieve behandeling i.p.v. preventieve behandeling. Het klaart namelijk rest-pathogenen, hitte in de Longen* (keelpijn bijv.), heet slijm (in de longen) en hitte toxinen. Hieruit blijkt dat extracten van bovengenoemde plant eerder werken als er al ziektesymptomen zijn. Uit de werkzaamheid blijkt ook dat de plant koel is want het klaart hitte symptomen. Als preventie zou ik dus eerder kiezen voor een iets warmer middel om beter te weren tegen de koude van de herfst. Verder heeft Echinacea de volgende smaken: scherp, bitter, iets zoet. Hierop kom ik later in dit artikel terug.

Vanuit de Traditionele Chinese Geneeswijze (TCG) kennen we als preventie tegen de klimatologische weersinvloeden koude en wind de kruidenformule Yu Ping Feng San of wel Astragalus & Siler Formula of ook wel Jade Windscreen Powder genoemd.

De herfst staat in de TCG voor Metaal-element. Hierbij behoren de Longen en de Dikke Darm. De huid met poriën als passend weefsel, evenals de slijmvliezen en de luchtwegen. Verder behoort de afweer energie of Wei-Qi door dit element gevoed of versterkt te worden en is iemand zwak op dit element, dan zal deze persoon in de herfst makkelijk verkouden worden of een griepaanval krijgen.
De scherpe smaak vinden we terug bij planten die zich richten op de meridianen van longen of dikke darm en zijn werkzaam op de huid met poriën. Zie ook hierboven bij de smaak van Echinacea.

De Astragalus & Siler formula/Jade Windscreen Powder verzorgt deze afweerenergie of Wei Qi. De samenstelling van de kruiden die de formule bevat, geven de persoon een soort scherm tegen de eerder genoemde weersinvloeden. Als het ware wordt de functie van de poriën gereguleerd. Iemand met een zwak Metaal element, wordt snel verkouden en kan last hebben van spontaan zweten. Dit zweten ontstaat bij minste inspanning en vermoeidheid en put ook weer verder uit. Van deze kruidenformule is bekend dat het de energie versterkt, de buitenkant van het lichaam zeker stelt, en overmatig/spontaan zweten stopt.

De kruidenformule bevat van origine 3 verschillende planten;
Astragalus (Huang Qi)
Siler (Fang Feng)
Atractylodes white (Bai Zhu)

Astragalus versterkt de Milt- en Long Qi en daarmee de Wei Qi (zie hierboven), beschermt de buitenkant van het lichaam tegen de weersinvloeden (pathogene factoren).
Atractylodes als Milt Qi versterker, ondersteunt de Astragalus. Verder verdrijft Atractylodes vocht, zodat het lichaam klaarder/helderder is en de gezonde energie beter kan circuleren. Vocht is ook een klimatologisch aspect in herfst en winter, dus ook daar wordt men beschermd met dit kruid. De Milt, als onderdeel van het Aarde-element is de moeder van Metaal (Longen). Atractylodes blijkt leukocyten te verhogen en bactericide werking te bezitten. Volgens wetenschappelijke studies een inhiberend effect op influenza-virus, anti-fungale en anti-bacteriele eigenschappen te hebben.
Siler is een kruid uit de categorie “oppervlakte klarend” ofwel wind-verdrijvend. Verkoudheid wordt in de TCG aangeduid met een aanval van Wind-Koude en griep met een aanval van Wind-Hitte. Sier blijkt, evenals Atractylodes, werkzaam tegen influenzavirus en anti-fungale en antibacteriele eigenschappen te bezitten.
Omdat de kruidenformule sterk op de immuniteit werkt, is deze ook inzetbaar bij personen met allergie. Tegenwoordig zijn er varianten gemaakt op de traditionele versie en worden vaak Zizyphus (Da Zao) en Zingiberus off. (Sheng Jiang) eraan toegevoegd. Deze twee kruiden versterken de Ying Qi of voedingsenergie wat heel interessant is in dit verhaal. Er bestaat namelijk een zekere cyclus tussen de Wei Qi en de Ying Qi. Dit is een cyclus van 2 uur waarbij ze steeds afwisselend dominant zijn. Is één van deze twee energie systemen verzwakt, dan zal de andere ook niet evenwichtig kunnen functioneren. Zingiberus komt ook uit de categorie “oppervlakte klarende kruiden” en dan van de warme soort. Het helpt de Milt-energie in het omzetten van voeding naar bruikbare energie en verhoogt dus zo de weerstand.

Wat immunologie betreft nog de volgende opmerkingen: Siler remt aggregatie van bloedplaatjes wat invloed heeft op immuunstysteem/allergie. Zizyphus (Da Zao) remt productie IgE, desensitisatie dus, verhoogt cAMP en stimuleert beta-adrenergische receptoren. Zingiberus (Sheng Jiang) is een antihistaminicum

De traditionele variant, met de 3 kruiden, werkt heel goed preventief, waar de variant met de aanvullingen ook curatief werkt bij chronische verkoudheidsklachten of allergie. Verder wordt Yu Ping Fen San ingezet, al dan niet met andere kruiden aangepast, bij allergische rhinitis, sinusitis, spontaan zweten, lekkende borst (in borstvoedingsperiode).

Bronnen:
Eine Klinische Materia Medica/Jeremy Ross
The Meihua Modular Formulary/ Francois Ramakers
Kylin Institute, les Immunologie/ Francois Ramakers
Notes from South Mountains/Andrew Ellis

een orgaan geschreven met hoofdletter betekent het energetische systeem van dat orgaan

Comments are closed.