Bevalling voorbereiden met Acupunctuur

Verkoudheid en Griep, een preventie
oktober 15, 2018

Voorbereiding op een bevalling.

Als de vrouw eenmaal aan het einde komt van haar zwangerschap en alles is tot zover goed verlopen, is de vraag hoe de bevalling zal gaan lopen.

Het einde van de zwangerschap wordt in de Traditionele Chinese Geeneeswijze gerakteriseerd door omgang van een Yin accumulatie naar een fase van Yangpatronen. Een correcte balans tussen Qi en voldoende Bloed is noodzakelijk voor een harmonieuze bevalling. Tijdens de zwangerschap kan hier al rekening mee gehouden worden door op de leefstijl te letten middels diëet, inspanning en emoties. (meer hierover aan het eind van dit artikel).

Voorbereiden op de bevalling refereert aan een serie behandelingen met acupunctuur in de laatste weken van de zwangerschap tot aan de geboorte. Indien de foetus niet in stuitingen ligt, wordt er gestart in week 37. Is stuitligging wel een punt, dan is het belangrijk om eerder te starten.

Onderzoek heeft aangetoond dat de gemiddelde duur van een eerste bevalling gereduceerd werd van 8 uur en 2 minuten in de controle groep (70 vrouwen) tot 6 uur en 36 minuten in de groep van 70 vrouwen die acupunctuur hadden ondergaan in hun laatste zwangerschaps weken.

Verder bleek dat voorbereiden op bevallen met acupunctuur meerdere positieve effecten bij het baren geeft dan enkel het verkorten van de baringstijd. Er is ook een sterke reductie in interventie en medicijngebruik, minder keizersnedes en de pijn ervaring is lager. Het is bekend dat vrouwen die deze voorbereidingsbehandelingen hadden ontvangen, spontaan rond de uitgerekende datum bevielen en dat zelfs, wanneer een inductie was gepland, dit niet meer nodig was wegens spontaan bevallen.

Behandeling
Vanaf week 37 of 38 tot aan de geboorte wordt 1x per week behandeld met acupunctuur gedurende 20 minuten. Vanuit research worden punten genomen die het meest effectief werken zoals Zu san li St 36 , Yang ling chuan/ Gb 34, Shen Mai / Bl 62, San Yin Jiao / Sp 6. Deze puntenprescriptie verkort de geboortetijd/baringstijd. San Yin Jiao schijnt de cervix te verweken en te openen voordat de geboorte start.

Andere acupunctuurpunten als He Gu / Li 4 en Shang Liao / Bl 31 en Ci Liao /Bl 32 kunnen kort voor of tijdens een moeilijke bevalling worden gebruikt door acupressuur toe te passen. Dit kan mogelijk worden gedaan door de partner. In de laatste weken voor bevalling, kan de partner mee komen naar de praktijk om deze punten te leren lokaliseren en dan tijdens de bevalling stimuleren met de handen. He Gu is een empirisch punt om bevallingen te promoten en Shang Liao en Ci Liao helpen contracties te stimuleren.

Ooracupunctuur kan ook nog worden ingezet als hulp tijdens het bevallen. Hierbij worden minuscule metalen kogeltjes of zeer kleine naaldjes op zones aan de oorschelp geplakt om zo corresponderende lichaamsdelen of hormonen aan te zetten tot actie. Meest gebruikte punten zijn Uterus, Shen Men (poort van de Geest, om geestelijk sterk te zijn tijdens het baren) en Endocrien (algemeen voor het afscheiden van de juiste hormonen). Het zal de bevalling bespoedigen en de pijn tijdens doen verminderen.

Bij een niet optimale positie, zoals wanneer de foetus niet goed is ingedaald of bij aangezichtspositie, worden punten als Kun Lun /Bl 60 en Zhi Yin/ Bl 67 gebruikt ipv Shen Mai Bl 62.

Indien de bevalling te laat op gang komt, dan worden de punten He Gu/ LI 4, San Yin Jiao/ Sp 6, Zhi Yin/Bl67 en Jian Jing /Gb 21 gebruikt.

Stuitligging

Van heel lang geleden is het in Azië bekend hoe een geboorte met stuitligging en zo dus ook keizersnede, te voorkomen. Sinds eeuwen wordt er in een dergelijke situatie gewerkt met zgn. Acumoxatherapie. Bij Acumoxatherapie wordt gebruik gemaakt van het gedroogde kruid Artemisia Vulgaris (bij ons bekend onder de naam Bijvoet) dat tot een sigaar is geperst. Eenmaal aangestoken gaat het kruid smeulen en bereikt een temperatuur van ca. 70 graden. Deze brandende staaf wordt dichtbij acupunctuurpunt Zhi Yin/Bl 67 gehouden gedurende ca. enkele minuten. In ieder geval zo lang cliënte het als prettig ervaart. De behandeling wordt gestart in week 33 of (meest optimaal) week 34. Het is de partner van de cliënt aan te leren dit thuis te doen.

Leefstijl
Een gezonde zwangerschap is afhankelijk van adequate rust, passend dieet en emotioneel welzijn.

Betreft voeding is het belangrijk intense voedingsmiddelen zoals erg gekruid of stimulerende producten alsmede ook te vet voedsel te vermijden. Hete specerijen kunnen de vrucht afdrijven in een te vroeg stadium en voor de moeder verspreidt het teveel de Qi waardoor uitputting kan ontstaan.

Tijdens de zwangerschap kan er zeker gewerkt worden, maar is het belangrijk om zwaar lichamelijk werk te verminderen of te beperken. Te grote uitputting, consumeert de Qi. Op haar beurt zal de Milt energie uitputten en zo tekort doen aan Bloed opbouw. Sport of beweging moet ervoor zorgen dat de persoon er energie van krijgt, maar mag niet uitputtend zijn. Bivoorbeeld wandelen, zwemmen, Tai Chi of zwangerschaps yoga. Bouw een “downtime” in, in een later stadium van de zwangerschap, door over de dag heen wat rustmomenten in te lassen of een dutje te doen.

Terwijl vrouwen het moeilijk vinden om passies te vermijden, is het zinvol om geen aandacht te geven aan zaken waardoor ze van slag raken. Ipv deze gevoelens te benoemen als puur hormonaal is het respecteren en uit de weg gaan hiervan beter voor moeder en kind. Het helpt om leuke, positieve films te kijken of boeken te lezen, ipv negatief nieuws te volgen bijvoorbeeld.

Comments are closed.