Pandemie, hoe er mee om te gaan.

Speculaas, de gezondheid achter deze lekkernij
november 16, 2020
Spicy Chocomelk
december 4, 2021

Omstreeks begin eerste eeuw na Chr., en begin van de Han dynastie in China was er een pandemie. De gespecialiseerde dokter in de Chinese Geneeskunde, Zhang Zhongjing, zag tijdens deze pandemie dat er mensen waren met bepaalde overeenkomende klachten en anderen met andere overeenkomende klachten. Bij het verder onderzoeken zag hij dat de patronen van symptomen bij bepaalde meridianen (energiebanen) behoren. Zo was de theorie geboren van de “Shang Han Za Bing Lun”, de verhandeling over koortsaandoeningen en andere ziektes. Deze bovengenoemde arts was de eerste geneeskundige die de ziektes verdeelde over 6 lagen; 3 yang lagen (extern) en 3 yin lagen (intern). In de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) wordt dit systeem van lagen ook wel de 6 divisies genoemd en beschrijft de volgorde van invaderen van een externe ziekmakende factor als bacterie of virus. (De TCG  heeft nooit virussen of bacteriën gekend, maar benoemt dergelijke ziekmakende factoren “Aanvallen van Wind en Koude” of “Aanvallen Wind en Hitte”). 

Tai Yang  (Blaas/Dunne darm meridianen)

Yang Ming (Dikke darm / Maag meridianen)                         3 externe lagen

Shao Yang (Galblaas / Drievoudige verwarmer)

————————

Tai Yin     (Milt/Long meridianen)

Shao Yin (Nier / Hart meridianen)                                            3 interne lagen

Jue Yin  (Lever / Pericard meridianen)

De 3 externe lagen worden met name aangevallen door externe pathogene factoren (EPF) als virussen en bacteriën. Indien deze 3 buitenste lagen niet sterk genoeg zijn, kan de aanval van wind-koude of wind-hitte gemakkelijk doorzakken naar een interne laag. 

De transmissie van ziek worden kan als volgt ontstaan;

  1. de PE volgt de hele range; van Tai Yang – Yang Ming – Shao Yang – Tai Yin – Shao Yin- Jue Yin
  2. de PE kan een sprong maken van Tai Yang – Shao Yang
  3. de PE kan 2 stadia in 1 keer aanvallen
  4. de PE kan van de ene laag naar de andere invaderen maar blijft ook in de eerste aangevallen laag hangen
  5. de PE kan van een Yang-laag naar een gerelateerde Yin-laag gaan (bijv. Yang Ming -> Tai Yin)*
  6. de PE start in een Yin-laag

Alhoewel het misschien erg complex voor u lijkt, deze 6 divisies, is het toch duidelijk dat een ieder een andere vorm van “weerstand” heeft. Ook is iedere vorm van EPF anders. Het is dus belangrijk om te zorgen voor een goede weerstand en voldoende doorstroming in de meridianen. 

Elke divisie vertoont andere symptomen en behoeft een daarop passende behandeling. De Shang Han Za Bing Lun beschrijft met name kruidenbehandelingen. 

Als Tai Yang wordt aangevallen door een Wind-Koude pathogeen (ziekmakende factor), zijn de hoofdsymptomen: koorts, aversie voor wind, stijve spieren van achterkant hoofd en nek en een oppervlakkige pols (bij een Chinees geneeskundige wordt altijd de pols  gevoeld als diagnose stelling, zie hiervoor elders op de website). De bekendste behandeling hier is het gebruik van de kruidenformule “Gui Zhi Tang” oftewel Cinnamon Twig decoction. Deze formule die meer op de Wind-versie van het syndroom richt is een combinatie van kruiden met als hoofdkruid takjes van de kaneelboom. Andere ingrediënten zijn gebakken zoethout wortel, verse gember, dadels en wortel van de pioenroos. Thuis kun je een dergelijke formule maken met kaneelstokjes, zoethout stukjes, gember en dadels. Dit in ruim water koken en het vocht over de dag opdrinken.  Je zult snel verlichting krijgen bij een eenvoudige verkoudheid. De formule die beter werkt als de aanval meer Koude vast zet, heet “Ma Huang Tang”, Ephedra decoction. Symptomen zijn algehele pijn en niet zweten. Ephedra zet de poriën open door de huid te verwarmen en drijft de Koude naar buiten. Helaas is Ephedra (één van ons belangrijkste kruid bij astma) verboden geraakt in Nederland en zal er een vervangend middel gebruikt worden. 

Komt de pathogeen op Yang Ming terecht, dan is er hoge koorts met veel zweten, extreme dorst, rood gelaat, krachtige oppervlakkige pols en een geel tongbeslag. Hiervoor bestaat o.a. de kruidenformule “Bai Hu Tang” of White Tiger decoction. 

Op Shao Yang krijgen mensen afwisselend koude / hitte symptomen, volheid in de borstkas en/of  bovenbuik, mentale onrust, bittere smaak of droogheid in de mond, wazig zicht en de pols voelt als een draad/touwtje. De pathogeen bevindt zich op de scheiding van buiten / binnen. Er zijn middelen nodig om de ziekte factor omhoog te brengen, verder naar buiten. Het mooiste kruid hiervoor is Bupleurum en daarom worden varianten van kruidenformules met deze plant ingezet. Bupleurum daalt eerst dieper in het lichaam en neemt vervolgens de Qi mee omhoog. Hierbij gaat de EPF mee omhoog en door bijv. kruiden als Cinnamon twig en Ginger (gember) erbij in te zetten, die ook de poriën openen, kan de ziekmakende factor worden verdreven. Bekende samenstellingen zijn Major Bupleurum combination of Minor Bupleurum combination.

Worden symptomen uit bovengenoemde fases niet behandeld, dan is de kans groot dat de ziekte meer naar het interne gaat. Of, zoals bij eerder genoemde punten d), e) en f), de ziekte op een andere manier in de diepere lagen terecht komt, dan zijn de problemen ook groter. Dit is te zien met de huidige pandemie. Vooral in de eerste golf dit jaar, werden velen direct aangedaan met longklachten die vervolgens snel ontwikkelden tot nierproblemen met een snelle dood als gevolg. Het is duidelijk dat mensen met al onderliggende zwaktes als diabetes (Milt, Lever aandoening Chinees gezien), coronaire vaataandoeningen, overgewicht (Milt, Nier deficiëntie of overbelasting door verkeerd/excessief eten), al bestaande longaandoeningen, het slachtoffer werden. Als je dit vergelijkt met de 6 divisies, dan zie je dat al deze patronen in de onderste 3 lagen thuishoren. 

In China zijn Corona patiënten behandeld met reguliere medicijnen, kruiden middelen en een combinatie ervan. Als we kijken naar de kruiden middelen die ingezet worden (en succes hebben) in dergelijke behandeling, zien we dat kruiden uit diverse divisies gecombineerd zijn. 

Wat ik verder wil benadrukken; het is bekend dat een virus zich muteert. Dit houdt in dat een virus steeds een andere vorm aanneemt en andere aanpak nodig heeft. Een vaccin hiertegen is dus eigenlijk niet te maken, omdat dit intelligente hoopje erfelijk materiaal steeds wijzigt van structuur en zich niet om de tuin laat leiden. Het is belangrijk om zelf de weerstand op peil te houden, zodat het zich niet kan nestelen in uw lichaam. Laat de meridianen gevuld en stromend zijn door gezond te eten, te slapen, te bewegen. Qi Gong en Tai Ji Quan zijn uitstekende sporten die voor iedereen toegankelijk zijn, ook voor de zwakkeren onder ons, om de circulatie in de meridianen open te houden en krachtiger te maken.

Bedenk dat het hele lichaam vol zit met bacteriën, virussen, schimmels. Onze commensale flora. Hoeveel vaccins wil je laten inspuiten om je te beschermen tegen al deze organismen. Bedenk ook dat er sinds het kappen van zoveel stukken regenwoud, er heel veel bacteriën en virussen hun huis zijn kwijtgeraakt. Om te overleven gaan ze op zoek naar gastheren. Deze gastheren zijn wij zelf. Dus als we gezond willen blijven, is het belangrijk om ons hele ecologische systeem te herstellen. Hiermee bedoel ik dus het ecologische systeem dat aarde heet en de levende bewoners ervan. 

*) Yang Ming en Tai Yin zijn als volgt gerelateerd; Dikke darm is onderdeel van het Metaal-Element in de Vijf Elementen Leer. Longen zijn hier ook onderdeel van als yin. Dikke darm als yang. Het is gerelateerd koppel kun je zeggen. Dit geldt evenzo voor Maag en Milt, die komen beiden uit het Aarde-Element als Yang-Yin koppel.

bronvermeldingen;

-Shanghanlun, by Prof. Dr. Li Yang, edited and amended by Chris Dhaenens for OTCG.

-Shang han lun; Wellspring of Chinese Medicine, Edited by Hong-yen Hsu, Ph.D & William G. Peacher, M.D.

-film “A life on our planet”, David Attenborough

Comments are closed.