Speculaas, de gezondheid achter deze lekkernij

Rode Gistrijst
mei 30, 2020
Pandemie, hoe er mee om te gaan.
november 16, 2020

Speculaas

de gezondheid achter deze lekkernij

Bijna einde van het jaar met de Sint in aantocht. Tijd voor chocolademelk en speculaas. Hoe komt dit toch zo, dat speculaas met name aan het einde van het jaar wordt gegeten?

Hieronder volgt een uitleg met wat de specerijen die in speculaas verwerkt zijn allemaal doen; 

Veel kaneel wordt gebruikt in de koek van de goedheiligman. Kaneel valt in de Chinese geneeswijze onder de warme-oppervlakte bevrijdende kruiden. Dit houdt in dat de huid verwarmd wordt en de poriën open gaan. Eigenlijk kun je zeggen dat je gaat zweten van kaneel. Omdat het warmte in de huid genereert en de poriën openzet, verdrijft het koude naar buiten. Daarom wordt dit kruid ook vaak gecombineerd in kruidenformules die ingezet worden bij rheumatische aandoening met als oorzaak wind-damp-koude.

Kruidnagel is een volgend ingrediënt en behoort tot de intern verwarmende categorie. Daarbij stuurt het zijn energie met name naar de Maag, Milt en Nieren, helpt de Qi te reguleren en voedselstagnatie op te heffen. Het dirigeert de energie van de maag naar omlaag. Omdat door kruidnagel de maag verwarmt, kan het gebruikt worden voor misselijkheid of pijn in de maag door koude. 

Nootmuskaat is een warm astringent. Astringent wil zeggen dat het dingen bij elkaar houdt. In dit geval gaat het op de darmen. Nootmuskaat helpt bij diarree door koude in de Milt en Dikke darm, maar ook bij Nier yang leegte (interne koude, slapte). Het stopt diarree, pijnen en braken.

Anijszaad verwarmt het “Midden”, dus de spijsvertering. Verdrijft daar koude evenals witte peper, die daarbij ook beweging aan de Qi geeft.

Als laatste wordt ook Korianderzaad ingezet. Dit ingrediënt verwarmt het “Midden” en beweegt de Qi.

Indien je zelf speculaas maakt, kun je het best minder suiker gebruiken dan in de gekochte versie is verwerkt. Goede, of minder slechte suikers zijn Palmsuiker (Arenga, uit reformzaak), rijstmoutstroop of gerstemoutstroop. Op die manier krijg je dan weer minder “damp” binnen. Die hoef je er later niet meer uit te werken 🙂

Comments are closed.