Spicy Chocomelk

Pandemie, hoe er mee om te gaan.
november 16, 2020
😃 Persconferentie 18 dec. ’21 We mogen open blijven
december 20, 2021
Show all

Spicy Chocomelk

We zijn beland in de periode waar de kosmos op zijn maximale yin is. Donker, koud en guur. Hier in Zeeland hebben we de eerste echte winterbuien gehad met hagel en sneeuw. Dat vraagt andere zaken om ons innerlijk te voeden en goed te doen.

Na een wandeling in de frisse storm, ontstond de behoefte aan warme chocolademelk. Deze maak ik altijd zelf van cacaopoeder met (plantaardige) melk. Mijn recept is anders dan zoals we dat vroeger maakten in de kindertijd. In mijn mok gaat cacaopoeder, gember-, kardemon- en kaneelpoeder. Een beetje suiker is wel lekker. Indien je dit niet goed kunt velen, kun je kiezen voor Arenga/Palmsuiker of een zoetmiddel die jou wel past.

In principe kies ik voor de poeders als bovengenoemd. Het is gemakkelijk, maar vooral is de gember in poedervorm van een andere energie dan de verse. Verse gember helpt de spijsverteringsorganen te verwarmen en de spijsvertering te verbeteren in het omzetten van voeding naar bruikbare energie. Ook zet het de poriën open om na kou gevat te hebben, dit uit te zweten. Gedroogde gember valt in de categorie ‘Intern Verwarmende kruiden’. Dit is dus van een andere orde. Deze is meer naar de Nier-meridiaan gericht en warmt het hele interne systeem. Bij kaneel is dit zo met de bast, die valt eveneens onder de ‘Intern Verwarmende’ kruiden uit de Materia Medica. De stokjes, hier twijgjes bedoeld, circuleren juist aan de buitenkant van het lichaam. Hiermee worden handen en voeten warmer. De kaneeltwijgjes behoren tot de ‘Oppervlakte klarende’ kruiden en worden ingezet bij koude handen/voeten, gewrichtsklachten die verergeren door koude en vocht. Kardamon houdt ‘Het Midden’ open van damp. Het is een klein zaaddoosje, met zwarte kleine zaadjes die heel aromatisch zijn. Deze zorgen ervoor dat de dampige drank (melk) makkelijker door de spijsvertering verwerkt worden zodat er geen obstructie ontstaat.

Inplaats van de poeders kun je natuurlijk ook de peultjes en kaneelstokjes eerst koken in je melk en hiermee de cacao aanmaken. De cacao zelf is hart meridiaan gericht. Het maakt blij en geeft comfort. 

Zo heb je een lekker recept dat ook nog gezond is. Geniet ervan.

Comments are closed.