Balancing Method Dr. Tan
maart 17, 2019
Lysimachia
april 18, 2019
Show all

Lever- en Galblaasreiniging

Boek: De wonderbaarlijke Lever- en galblaasreiniging/Andres Moritz

Voorjaarsreinigingskuur voor lichaam en geest.

’s Morgens niet fit uit bed kunnen, een loom gevoel hebben, voorjaarsmoeheid, niet helder genoeg kunnen denken, steeds maar gapen of niet echt lekker in je vel zitten. Dit zijn er allemaal tekenen van dat het lichaam toe is aan een zuiveringsactie. Het voorjaar is de tijd om een dergelijke schoonmaak te houden en ons zelf te ontdoen van al onze afvalstoffen die we door het jaar heen hebben verzameld en opgeslagen in de darmplooien, bindweefsel, lever, galblaas, maar zeker ook in de “kamers” van ons brein.

Gebruik jij nog een Ragebol?
Zoals we vroeger ons huis gingen schoonmaken in het voorjaar, alle hoeken en gaten leeg raagden, schoon zogen, zolders en kasten opruimden, zo is het voor de mens zelf ook erg goed om zich te ontdoen van bijvoorbeeld de slakken uit de darmen, de lymfevaten te zuiveren en de lever te ontgiften.

Gifstoffen
Waar komen die gifstoffen vandaan? Zware maaltijden in de winter, terwijl de spijsvertering iets trager verloopt. Het bloed stroomt langzamer en zoals de stroom in de rivierbedding slib en grint achterlaat, zo laat de bloedstroom ook resten achter in de vorm van kalk of vet. Tegenwoordig leven mensen heel “luxe”, met regelmatig gebruik van alcohol, suikers en conserveringsmiddelen. Veel van deze stoffen worden moeilijk herkend door het lichaam of zijn slecht te verteren voor ons digestieve systeem en blijven er dus afvalstoffen achter. Emoties zoals geïrriteerdheid, zorgen, verdriet dragen allemaal hun steentje bij aan opslag van toxines.

Reiniging thuis of met begeleiding

Een aantal jaren heb ik mensen in de lente begeleid met het reinigen van de lever en galblaas middels een dieet en een drietal behandelingen gedurende ca. 3 weken. Deze wijze start met een afbouw van zwaar voedsel, zoals dierlijke eiwitten en vetten, koffie etc. met op het eind een voorzichtige opbouw in het voedingspatroon. Deze zuivering gebeurt in een periode waarin de temperatuur zo rond 15 graden Celsius is overdag. De lente staat in de Chinese Geneeswijze voor schoon en nieuw begin en de Lever en Galbaas energie is in die periode op zijn sterkst mits er geen belastingen zijn. 

Een andere manier van het reinigen van de lever en galblaas, of zelfs het ontdoen van galstenen, kan middels een zuivering thuis die binnen een week plaatsvindt. Ook hier geldt een afbouw van zware voedingsmiddelen, heel veel appelsap gebruiken of een andere bron van Malonzuur. Bij mensen die bekend zijn met belastingen in de Lever of Galblaas, zeker met galstenen of een verleden hebben van galkolieken, raad ik aan om drie weken ervoor al te starten met kruiden die stenen oplossen. Een heel bekend kruid in de Chinese Geneeskunde is Lysimachia Christina (zie het volgende artikel) of Golden Coin. Dit kruid lost zowel stenen op in de urinewegen als in de galblaas. Meestal wordt Lysimachia gebruikt i.c.m. Lygodium (klaart hitte en toxines/afvalstoffen) en eventueel andere kruiden om de galwegen te zuiveren of de actie van de lever te stimuleren tot aanmaak van galvloeistof. Door de kuur te beëindigen met een zgn. “flush” passeren de verzachtte stenen pijnloos de gal- en uitscheidingskanalen, zodat via stoelgang de residuen worden geloosd.

“De wonderbaarlijke Lever-en Galblaasreiniging” is het boek van wijlen Andreas Moritz waarin een zeer duidelijke uiteenzetting te vinden is hoe een dergelijke zuivering thuis toe te passen. Het is raadzaam dit eerst goed door te lezen alvorens te beginnen. 

Een waarschuwing wil ik erbij vermelden voor mensen die door het leven heen veel leed achter de rug hebben. Belangrijk is in de periode van de zuivering en kort erna, om iemand in de buurt te hebben als support. Ook al is het een fysieke/materiële zuivering, er kunnen heel veel emoties vrij komen die ooit zijn opgeslagen in het fysieke.

Comments are closed.