Dagdosering wordt verlaagd door de Europese Commissie
Rode gistrijst is al jaren lang bekend en wordt veelvuldig gebruikt in Nederland als cholesterolverlagend middel waar velen de voorkeur aan geven ipv statines verstrekt via de reguliere geneeskunde. Mensen menen minder bijwerkingen te ervaren. Alhoewel de gefermenteerde witte rijst, die door de bewerking met de schimmel Monascus purpureus een dieprode kleur krijgt, bevat een natuurlijke statine, monacoline K genaamd. Ook de natuurlijke statine kan bijwerkingen veroorzaken, maar meestal in minder sterke mate.
In de TCG (Traditionele Chinese Geneeskunde) wordt deze gefermenteerde rijst gebruikt als digestief, om de spijsvertering beter te laten functioneren, en als bestand om de bloedcirculatie te bevorderen.
Statines blijken bijwerkingen te genereren als spierpijn (veel gehoorde klacht), huidsymptomen als jeuk en/of uitslag, maag- en darmklachten. Dit betreft de regulier voorgeschreven middelen, maar sinds jaren is reeds bekend dat ook de rode gistrijst dergelijke bijverschijnselen vertoont.
EFSA (European Food Safety Authority) kreeg de opdracht van de EC tot een evaluatie van de veiligheidsaspecten van genoemd product. De organisatie kwam tot de conclusie dat er geen veilige dosering van monacoline K (actieve stof van rode gistrijst) kon worden vastgesteld. Zelfs bij 3 mg per dag kunnen bijwerkingen ontstaan. Dit heeft de EC doen besluiten een dagdosering van 3 mg toe te staan. Medio 2020 zullen voedingssupplementen met een hoger gehalte dan 3 mg monacoline K niet meer toegestaan zijn.
Naar het schijnt, is een te laag co-enzym-Q10-gehalte in het bloed het gevolg van de bijwerkingen van statines. Een suppletie van 100 mg co-enzym-Q10 zou de spierspijnen a.g.v. statines kunnen verminderen
De vraag is of het product, met een maximale toegestane 3 mg dagdosering nog voldoende werkzaam is voor hetgeen de persoon het product ooit gebruikte. Nu ben ik zelf geen voorstander om jaar in, jaar uit dagelijks een zelfde voedingssupplement te gebruiken. Indien dit nodig is, zal er in het leefpatroon iets veranderd moeten worden. Een gezonde leefstijl met consumeren van passende voeding en dranken die bij de persoon passen, is uitermate belangrijk. Evenals voldoende bewegen, soms juist na een maaltijd, kan helpen gezonder te blijven. Overmatig eten (eet tot 80% vol zodat er plaats is om het voedsel te verteren), veelvuldig gebruik van alcohol, limonades, conserveringsmiddelen kunnen cholesterolopslag veroorzaken.
Een gezond leefpatroon zoals in bijv. de Blue Zones (5 delen op aarde waar veel mensen op een gezonde manier heel oud worden) kan ertoe bijdragen geen extra supplementen nodig te hebben.
Bronnen: Fytotherapie 2020 nr.2 (tijdschrift uitgegeven door NVF); https://www.health.belgium.be/nl/news/voedingssupplementen-op-basis-van-rodegistrijst;