Lysimachia Christinae Hance (Jin Qian Cao) is een plant uit de Primulaceae familie en afkomstig uit Si Chuan. In de Traditionele Chinese Geneeswijze wordt het bovengrondse deel gebruik, de stengel en de bladeren. Het kruid valt onder de categorie Damp verdrijvende middelen en heeft een affiniteit met de Blaas-, Galblaas-, Nier- en Levermeridiaan, waaruit het ontroebele vochten (afvalstoffen) verdrijft. Zo promoot het urineren, klaart damp-hitte geelzucht en verdrijft urine- en galstenen. De smaak is zoet en zout met een iets koude natuur en er mag behoorlijk wat van gebruikt worden, nl 15-30 gram per dag of 2-4 ml tinctuur. Bij te hoge dosering (30-60 gram) lokt het allergische reacties uit als pruritus met rode verheven uitslag en het is mogelijk dat het aantal witte bloedcellen verlaagt, alhoewel studies aangetoond hebben dat een dergelijke dosering succesvol hemorrhoïden (aambeien) behandelt. De allergie normaliseert na discontinuering van inname. Het kruid kan zelf ook toxiciteit oplossen bijvoorbeeld in geval van abcessen, verwondingen en bij slangenbeten. De verse plant wordt dan fijn gemalen en op de aandoening aangebracht eventueel met de bloemen van de Indische Chrysant en delen van de Paardebloem.
In andere gevallen wordt de plant gekookt, meestal samen met andere planten of ingrediënten. Bij nier- en blaasstenen wordt een samenstelling van Lysimachia, Lygodium Spora en de binnenkant van de kippenmaag gebruikt. Bij blaasontsteking met een heet gevoel en druppelend urineren is de combinatie van Lysimachia met Polygonum Aviculare (Verkensgras) bekend of Lysimachia met Lygodium (Hai Jin Sha) als pijnlijk urineren gepaard gaat met bloed.
De zoute smaak maakt zacht wat hard is en de iets koude natuur klaart hitte. Dat wil niet zeggen dat alle zout ook fysieke stenen verweekt. Het gaat om de synergie van de actieve ingrediënten in de planten die zorgen voor het verweken van de cholesterol-, c.q. kalkstenen.
Lysimachia is een Cholagogum wat inhoudt, dat het de excretie van de galvloeistof bevordert. Hierdoor is het gebruik ervan ook effectief om nieuw te vormen galstenen te voorkomen.
De naam Jin Qian Cao wordt in China gebruikt voor verschillende species. Zo is Desmodium Styracifolium (bovengrondse delen), bekend onder de naam Guang Jin Qian Cao en is Jiang Su Jin Qian Cao, Glechoma Hederacea. De acties van de soorten liggen iets verschillend; Herba Lysimachia werkt het beste op galstenen, Herba Desmodium en Herba Glechoma zijn effectiever bij nierstenen, waarbij Glechoma meer hitte klaart en toxines elimineert.
Een antibiotische werking is gevonden voor water of alcoholextract van de Jiang Su Jin Wian Cao oftewel herba Glechoma Hederacea omdat het de groei van Corynebacterium diphteriae, Staphylococcus aureus, Bacillus subibis en E. coli inhibeert. Alcoholextract van Guang Jin Qian Cao oftewel herba Desmodium Strychnifolium laat een remming op Candida Albicans zien.
Volgens dokter Liu Du-Zhou verlaagt Jin Qian Cao samen met Chui Pen Cao oftewel herba Sedi (Sedum Sarmentosum Bunge) verhoogde waardes van leverenzymen.
Interactie met medicijnen: damp of urinedrijvende kruiden in combiantie met diuretica (Furosemide, Chloorthiazide, Hydrochloorthiazide……) kan tot te hoge water- e/o electrolytenuitscheiding leiden.
Bronnen:
PubMed: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25794804
Chinese Herbal Medicine Materia Medica/ Eastland Press/ 3rd Edition by Benski, Clavey and Stöger
Chinese Herbology and Pharmacology door John. K. Chen en Tina T. Chen bij Art of Medicine Press
Jade Remedies Vol. 1, Peter Holmes bij Snow Lotus