Lysimachia
april 18, 2019
Peulvruchten en Rijst
oktober 1, 2019

Terwijl de bloesems van de Chaenomeles zich transformeren tot vrucht, is intussen de Salomonszegel helemaal omhooggeschoten en staat te prijken in de schaduwrijke zone van de tuin met haar tranen als bloemen. De trosjes bloemen, in groepjes van 3 hangen naast elkaar, omdat de stengel van de plant zich heel mooi horizontaal kromt, onder de tegenoverstaande bladeren. De Salomonszegel, afkomstig uit de Liliaceae of ook wel Convallariaceae familie, is dus een verwant van het Lelietje van Dalen, dat er nu ook prachtig en geurend bij staat. Met de gelede wortelstok breidt deze soort zich langzaam uit in een yin-hoekje van mijn tuin. Het is een prachtige cirkel van haagbeuk met de in Nederland zeldzame daslook in dezelfde kromming als de haag en aan de achterkant, tegenover de ingang de elegante Salomonszegel. (Jaren geleden heb ik eens een artikel over de Daslook / Allium ursinum geschreven. Voor interesse kunt u mij contacten, het artikel is niet meer terug te vinden op de nieuwe website, maar wel in mijn archief). 

De Latijnse naam voor Salomonszegel luidt Polygonatum en de meest gebruikte soort als medicinale toepassing is de Polygonatum Odoratum (welriekend), maar vaak wordt ook wel de Multiflorum gebruikt.  ‘Polys’ betekent veel in het Grieks en ‘Gonu’ kniegewricht. De naam slaat op de gelede wortelstok die in het Chinees de naam Yu Zhu draagt. Ondanks dat de plant in het voorjaar snel, recht omhoog groeit en op korte tijd behoorlijk lang wordt, zou je denken dat het een plant is uit de Yang categorie. Echter, eenmaal in de hoogte gegroeid, buigen de stengels alweer af en komt de yin natuur tevoorschijn. Ook de uitstraling en de leefomgeving tonen duidelijk dat Yu Zhu valt in de categorie “Tonify the Yin”, oftewel Yin voedende kruiden met als voorkeur het voeden van Long- en Maagyin. Tinctuur of afkooksel van deze wortel bevochtigt de slijmvliezen, lost slijm op, werkt op droge hoest en helpt een beschadigde of geïrriteerde huid. Het wordt ook wel ingezet by ‘wasting and thirsting disease’ wat diabetes betekent in de TCG (Traditionele Chinese Geneeswijze) met overmatig honger en droge stoelgang. In de Westerse kruidenkunde wordt het ook gekend voor hoest en maagirritatie, verder uitwendig voor blauwe plekken, aambeien, breuken en ontwrichtingen. Alhoewel dit kruid onder de Yin tonica wordt ingedeeld, heeft toch ook wel opwekkende kwaliteiten (dus toch een beetje Yang). In de Ayurvedische geneeswijze wordt het daarom gebruikt als verjongingskruid, afrodisiacum, maar ook bij onvruchtbaarheid, onvoldoende borstvoeding en slopende ziekten.

De wortels worden in het najaar opgegraven en vers gebruikt voor het bereiden van tincturen of gedroogd voor afkooksels of poeder.  Onbereid zijn alle delen van de plant niet geschikt voor inname, vooral de bessen.

Kweken kan door scheuren het beste in het voorjaar of door zaaien in de herfst. 

Comments are closed.